Закриват ТЕЛК-овете?

share

ТЕЛК-овете няма да спрат да работят докато не се намери приемливо решение. Това обяви днес социалният министър Ивайло Калфин, в коментар на идеята на здравния министър д-р Петър Москов експертните лекарски комисии да се закрият. Припомням, че преди ден Москов посочи, че се обмисля лицензирани лекари със специалност и стаж да освидетелстват пациентите. Според Калфин обаче на основата на една медицинска диагноза, дадена от лекар, никой социален работник не може да прецени каква точно помощ е необходима, съобщи БТВ.

Ивайло Калфин отбеляза, че държавата трябва да осигури справедлив път за оценка на хората с намалена трудоспособност или с нужда от допълнително подпомагане. „Тогава, когато хората получат една медицинска диагноза, както казва здравният министър, на основата на тази диагноза нито един социален работник не може да прецени каква точно помощ е необходима. Самата Агенция за социално подпомагане няма капацитета да прецени състоянието. Така че трябва да уточним как мнението на лекарите да бъде меродавно, а не след това да подлежи на допълнителни оценки,” посочи Калфин.

Социалният министър добави, че по темата има много неща за обсъждане, но е готов на диалог.

Идеята на здравния министър д-р Петър Москов бе, че не е необходимо само специални медици, които са задължени да не работят другаде, да се занимават с ТЕЛК. Освидетелстването на пациентите според Москов можело да си извършва от, който и да е лекар със специалност и сертификат за целта.

На въпрос това означава ли, че експертните лекарски комисии ще бъдат закрити, здравният министър отговори така: „Ако цялата философия на промените при ТЕЛК бъде приета и законодателно гласувана, да.”

Водещи новини

Още новини