Спешна помощ ни кара в най-близката болница

Булфото
share

Болниците да бъдат районирани, като приемат приоритетно болни от своя район. Линейките пък ще карат пациентите в най-близкото лечебно заведение по местоживеене. Те ще бъдат задължени да ги приемат, а не да ги разкарват из целия град с оправданието „няма свободни легла”.

За тази своя идея съобщи вчера служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. По думите му така ще спре лошата практика хората да пътуват часове из столицата в реаномобила заради отказ на клиники да ги хоспитализират. Д-р Ненков обясни, че сега автомобилите на Центъра за спешна помощ губят много време в разкарване на пациентите. Той ще наложи промени и в реда за приемане на болните в лечебните заведения. Предвижда се санитарите и медсестрите на самите болници да се занимават с приемането на болния, да оформят документите му и да го превозват от кабинет в кабинет за изследвания, а не екипът на Спешна помощ, който често пъти е принуден да прави това, пише в. Монитор.

Не е редно линейките да извозват трупове на умрели на улицата. Редно е тази дейност да се поеме от клиниката по съдебна медицина на Александровска болница, каза още служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков и обясни, че предстоят разговори с шефовете на лечебното заведение за въвеждане на тази практика. На въпрос за отстранения шеф на спешната помощ в столицата, служебният министър отговори: „Д-р Гелев не е отстранен, той е в болнични. Предстои ми среща с него, когато ми каже как се чувства, дали може да бъде директор на спешната помощ ефективно, няма причина да не се върне на работа.”

Ще има промени в Центъра за лечение на деца в чужбина, съобщи още министър Ненков и допълни, че не е изключено там да има нов директор. Дали ще има смени или не, ще стане ясно до седмици, след като приключи проверка на МЗ за изразходването на средствата и на критериите, по които се решава дали да бъде платено лечението на едно дете зад граница или не, както и защо се бавят решенията за операциите и терапиите на малчуганите. Ако се стигне до смяна на шефа на фонда, той ще бъде третият за по-малко от година и половина.

Водещи новини

Още новини