Джипитата ще ни "преглеждат" виртуално

share

Джипитата вече ще могат да ни дават консултации дори без да са ни прегледали. Те ще дават съвети по телефона или онлайн на своите пациенти. Това обаче ще става само в работно време, като телефонните консултации ще са задължителни, а тези онлайн - препоръчителни, съобщи Дарик.

Това е записано в новия стандарт по обща медицина, който е качен на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, така ще се регламентира дейността, която и досега джипитата изпълнявали. „Онлайн консултациите са поглед в бъдещето, но разбира се, първо трябва нещата у нас да се нормализират и хората да спрат да нападат лекарите за щяло и нещяло", подчерта той.

В почти цяла Европа тази практика е много популярна, докато в България досега докторите се пазеха да дават съвети по телефона.

Според пациенти обаче, онлайн лечението може да свали качеството на услугата, както и да доведе до нежелани последици, ако болният не бъде обстойно прегледан. Затова трябва да има ясен регламент при какви състояния можем да минем само със съвети по телефона и в какви случаи задължително трябва да ни прегледат, твърдят пациентски организации. Освен това няма как медиците да носят отговорност за несполучлива терапия, ако тя е предписана по Skype.

Водещи новини

Още новини