Връщат 10% надлимитни направления на джипитата

  • 27 февруари 2013 15:04

  • 1178
  • 2
Връщат 10% надлимитни направления на джипитата
©

Връщат се 10% направления, които личните лекари могат да издават след изчерпване на лимита за тримесечие. Това заяви в Пловдив шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков след среща със съсловието. Той обясни, че предложението ще бъде разгледано на днешното заседание на Надзорния съвет на касата.

След нормативни промени от новата година джипитата трябваше да искат специално разрешение за надлимитните направления. Лекари и пациенти са недоволни и затова ще върнем старото положение, обясни д-р Цеков.

Той бе категоричен, че болни няма да бъдат връщани заради липса на направления. Системата ще работи гъвкаво и ако има недостиг в определен месец, ще се взема от следващия. Това няма да доведе до натрупване на нови дългове за болниците, подчерта д-р Цеков. Лекарите трябва да лекуват, а финансирането е въпрос между Касата и мениджърите на болниците, каза още той.

Днес ще бъдат изплатени и средствата за доболнична и болнична помощ за януари като преразходът е в размер на 4 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че има разминаване в позициите на БЛС- Пловдив и Националната асоциация на специалистите от извънболничната помощ относно възможни протести. Първите обявиха, че ще продължават да изпълняват професионалните си задължения в името на здравето на българските граждани. Вторите апелираха към пациентите да търсят отговорност от Касата, ако им се наложи да плащат за преглед заради липса на направления.

Последвайте канала на

1178 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Johanna

2013.07.23 | 05:58

2
A wonderful job. Super helpful intromafion.
Chris

2013.07.20 | 16:22

1
That's a nicely made answer to a chneilnglag question

Добави коментар

Водещи новини