Лекарите в Спешна помощ-София подадоха колективна оставка (обновена+галерия+видео)

share

Шейсет и петима лекари от Центъра за спешна медицинска помощ в София - град, са подали оставка, съобщи д-р  Светлана Богданова, заместник-директор на Центъра.

Тя посочи, че работещите в Центъра отиват на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването заради неправомерното според тях предложение за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев. Самият той каза, че не знае за този протест и за оставките, тъй като е в отпуск по болест до края на юни, предаде БТА.

Оставката на д-р Гелев  беше поискана вчера заради големия брой инциденти след закъснение на линейки, последният от които бе смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова.

Около обяд медиците се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Освен че изразиха недоволството си от предложенията за уволнение на директора на Центъра и на заместника му д-р Ангел Ангелов, те настояха и за  подобряване на условията на работа в Спешната помощ. Протестиращите внесоха в МЗ подписка от над 250 души в подкрепа на исканията си.

Над 50 работещи в Спешната помощ вече са подали едномесечни предизвестия за напускане, каза пред  журналисти д-р Пламен Паликарски, който внесе подписката. От тях над 20 са лекари. Очаква се и други да подадат такива заявления. Това означава, че даваме едномесечен срок на МЗ да предприеме някаква крачка за решаване на проблемите, обясни Паликарски. Ако това не стане, тези хора ще напуснат. Така, ако е имало максимум 18 екипа, които да работят в София, ще останат 5-6, допълни Паликарски. Той уточни, че в Спешната помощ работят общо около 300 души, като около 60 от тях са лекари.

Пламен Паликарски каза, че до този момент представители на МЗ не са се срещнали с протестиращите.

Водещи новини

Още новини