Трансплантираха черен дроб на дете

Булфото
share

Уникална трансплантация извършиха медиците от Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Екипът на проф. Никола Владов извърши присаждане на черен по спешност на 14-годишно момче с последен стадий на чернодробна цироза и вродено заболяване на жлъчните пътища.

Донорът е 49-годишна жена в мозъчна смърт, пациентка на болница „Токуда”. Това е петата поред за 2013 година трансплантация на черен дроб, извършена от екипа на Владов, който е началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия. Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 5-6 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса.

След интервенцията детето е настанено в реанимацията, контактно е и диша самостоятелно. С тази операция броят на трансплантациите, извършени от екипа на проф. Владов от 2007 година насам, достигна 33. Лекарите благодарят на близките на донора за изключително хуманния акт, както и на колегите си от болница „Токуда” за отличната колаборация и професионална реакция в спасяването на човешки живот.

Водещи новини

Още новини