Шефът на "Пирогов": НЗОК е във фалит, изход няма

share

Ще участвам в протеста на лекарите от днес между 12.30 ч. и 13.00 ч. Това каза в сутрешния блок директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.

"Пирогов" получи 80% от фактурираните средства за месец септември. Ситуацията обаче е изключително напрегната. Не мога да приема подобен начин на разплащане. Тази несигурност трябва да спре. Това е пълен абсурд, на който сме свидетели близо 10 г. За мен това е ненормално положение в държавата. Под подобен натиск нашата болница не може да работи повече. Изход няма, за мен пропадането ще бъде жестоко. Министерството на здравеопазването като принципал е изключително коректно. От НЗОК обаче получаваме два месеца по-късно пари за извършена дейност. Т.е. ние я кредитираме. В момента ние работим на нула. Касата по закон е в пълното си право да ни плати нула лева. Финансовото затъване е заложено в сегашните законови положения. Плащането след 60 дни директно ни вкарва в прогресивна задлъжнялост. В момента "Пирогов" дължи към доставчици около 10 млн. лв. Като данъци и осигуровки към държавата не дължим нищо", съобщи доц. Миланов.

На въпрос дали от утре лекарите могат да останат без заплати, той каза, че това е напълно възможно. "Ние сме в една пряка зависимост, наркотична, от действията на НЗОК. Това трябва да спре. "Пирогов" не може да има лимити - не казвам, че не трябва да има контрол върху разходите, но не и лимити. За мен новината от вчера е, че НЗОК е във фалит. Тя не може да се разплаща с договорните си партньори, доказаха го", подчерта шефът на спешния център.

Попитан дали лекарите ще окупират "Пирогов", той заяви: "Ние сме го окупирали, откакто сме там. Смешно е да се протестира по този начин. Ние ще продължим да си вършим работата".

Водещи новини

Още новини