Директорът на „Александровска”: Невъзможно е да продължим да работим

share

Заради липса на средства Здравната каса ще плати на болниците с 20 % по-малко от полагащото им се за месец септември. Това автоматично означава, че ако лечебните заведения искат да продължат да приемат пациенти и да задържат персонала си, те трябва да забавят плащанията към фирмите - доставчици на лекарства и консумативи, обяви пред Дарик директорът на столичната Александровска болница д-р Костадин Ангелов.

По закон обаче лечебните заведения не бива да бавят плащанията си към доставчиците повече от 2 месеца. Когато това се случи, фирмите имат пълното основание да преустановят доставките, което вече ще блокира дейността на болниците, уточни Ангелов.

От думите му стана ясно, че директори на лечебни заведения са предложили на ръководството на касата да бъде изтеглен заем от банка, с който занапред да бъде финансирана дейността на болниците. Това обаче се оказало невъзможно, заради което според директорите единственият изход от ситуацията е бюджетът на институцията да бъде актуализиран. Дали обаче това ще се случи, и ще спрат ли болниците да приемат пациенти дотогава?

"Както на всички болници - по един и същи начин. Ние сме институция, която трябва да осъществява и да провежда държавната политика в областта на здравеопазването, тоест ние сме длъжни да лекуваме всички болни хора. Но при намаляване на бюджета с 20%, това означава, че, за да гарантираме дейността на болницата, ние трябва да разплатим на 100% задълженията си за трудови възнаграждения към работещите и след това с останалото да разплатим нашите задължения към доставчиците. Това означава, че задълженията на болниците към доставчици както общи, така и просрочени, ще нараснат, което в един момент би могло да блокира дейността на болницата, заради невъзможност за доставка на лекарства и консумативи от фирмите, които естествено няма да бъдат съгласни да работят без да им плащаме".

"Този въпрос е въпрос, който ние няма как да решим - дали ще връщаме пациенти, или ще отказваме медицинска дейност. По принцип до този момент това не се е случвало. Просто ние ще трупаме едни задължения към фирмите и на практика ще имаме едни невъзстановени разходи. Тоест ние ще сме реализирали разходи, които касата отказва да ни заплати. Това означава ние да връщаме пациенти, които имат реална нужда от лечение - както за петскенер, както пациенти, които имат нужда от хемодиализа, както пациенти, които имат нужда от лечение на онкологични заболявания - това няма да се случи! Ние сме длъжни да лекуваме тези пациенти, въпросът е, че за тях не искат да ни плащат, на практика. Орязването е по абсолютно всички пера, които имаме по договора с Националната здравноосигурителна каса - както по клинични пътеки и по високоспециализирани дейности, така и по клинични процедури - по абсолютно всяко едно перо ние имаме намаление", коментира д-р Ангелов.

"Това е единственото решение за осигуряването на финансов ресурс на Здравната каса. Тъй като вторият вариант, който ние, университетските болници, предложихме на среща с ръководството на касата беше тя да изтегли заем от банката в размер на 140 милиона лева и с него да финансира дейността ни за месец ноември. Това обаче не може да се случи, тъй като законът не го позволява. Затова единственото решение е ние да настояваме за актуализация на бюджета на касата. Парите трябва да бъдат осигурени, ако искаме гражданите да бъдат лекувани, а болниците да не трупат задължения към фирмите, доставчици", обяви директорът на Александровска болница.

Водещи новини

Още новини