Болница изрита пациент със счупен крак заради неплатени осигуровки

share

Лекар от Спешното отделение на Университетската болница “Свети Георги” изхвърли мъж, пострадал при катастрофа, защото не са платени здравните му осигуровки. 32-годишният Марин Колев бил докаран преди седмица с линейка в болницата, съобщава Нова телевизия.

Марин пострадал при катастрофата в град Раковски. Той се возил на мотор, който челно се блъснал в кола. При удара е счупил десния си крак и дясната си ръка, а по тялото си е получил множество охлузвания. Мъжът разкри, че лекарите отказали да го приемат по спешност. “Имаше един израз, който медиците са споменали дори и пред адвокатката “щом е жив, значи не е спешен”. Медицинската помощ беше толкова, колкото да ми промият раните, шинираха ми ръката без да я наместят, сложиха ми шини и на крайниците, за да ги обездвижат”, каза пред камерата на Нова телевизия Колев.

Той твърди, че лекарите го изхвърлили от Спешното отделение без да гипсират ръката и крака му, след като разбрали, че не е здравно осигурен. Понеже нямам платени здравни осигуровки за три години, ми казаха, че не могат да ме приемат и направо ме изхвърлиха от болницата, добавя раненият. Повече от два часа той лежал на носилка пред входа на болницата, покрит с одеала, защото било студено. Свидетел на случилото се станала адвокатката му Надя Делева, която поискала обяснение от дежурния ортопед. “Той ми обясни, че Марин Колев не е пострадал достатъчно, за да бъде определен случаят му като спешен. Попитах го по какъв начин преценя това, а той ми отговори, че на Колев не са му платени здравните осигуровки. Разясних му, че не може човекът да бъде изхвърлен на тротоара и тъй като е неделя, няма как да си плати здравните осигуровки. Лекарят ми каза, че това е битов проблем, който не го касае”, заяви Делева. От болницата отричат пациентът да е изхвърлен от здравното заведение. Лекарите твърдят, че са му оказали необходимата медицинска помощ. Операцията не е направена, тъй като не била спешна, а планова и постъпването в болницата ставало само при платени здравни осигуровки. Два дни след инцидента, мъжът платил здравните си осигуровки и очаква да бъде опериран. От НЗОК напомнят, че лекарите нямат право да отказват медицинска помощ при спешни случаи заради невнесени осигуровки. Марин Колев мисли да съди болницата. По случая проверка започват прокуратурата и здравната каса.

Водещи новини

Още новини