Бивш директор на болница въртял и частна амбулатория

share

Бившият шеф на столичната АГ болница „Света София” д-р Константин Маленов е управлявал и частна амбулатория, докато е ръководел общинската лечебница. Съвместяването на двете практики е нарушение на закона за конфликт на интереси.

Това показват резултатите от възложената от столичния кмет Йорданка Фандъкова проверка в здравното заведение. При одита в бившата „Тина Киркова” са открити и нарушения на Търговския закон и на наредбите за общинските лечебни заведения, както и на реда за учредяване на търговски дружества, съобщиха от кметството.

Инспекторите са установили, че от 9 декември 2008 г. до 15 май 2012 г., докато е бил председател на Съвета на директорите на „Света София” ЕАД, Маленов има и амбулатория като едноличен търговец

Това е незаконно, защото е с конкурентен предмет на дейност, се посочва в доклада от проверката. След това фирмата е заличена. Междувременно на 4 януари 2012 г. е регистрирано ЕООД „Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по акушерство и гинекология – Д-р Константин Маленов”, чийто управител е болничният шеф.

При одита е констатирано нарушение на закона за конфликт на интереси и от други членове на борда на АГ болницата. Към датата на вписването им в Съвета на директорите Гергана Коларова и Мажена Риш също имат регистрирани фирми с предмет на дейност, сходен с този на болница „Св. София”.

Проверяващите са открили още, че ръководството на лечебното заведение не е определило вътрешни правила за провеждането на обществени поръчки. Правени са разходи за доставки и услуги за суми, надвишаващи праговете по Закона за обществените поръчки. Изпълнителите на обществените поръчки били избирани непрозрачно. Правилата за търговете са написани чак от новото ръководство на болницата през януари тази година.

До проверката в „Св. София” се стигна, след като новият є шеф д-р Иван Костов писа до общината, че е поел през миналия октомври болницата със загуба от 306 000 лева, че имало нарушения при обществени поръчки и т.н. Заради сигнала д-р Константин Маленов не беше назначен за изпълнителен директор на „Шейново”, въпреки че събра най-много точки по време на конкурса. Предстои Столичният общински съвет да реши дали той ще управлява болницата, или ще бъде обявен трети конкурс. Заради много напуснали лекари и недобро финансово състояние дирекция „Здравеопазване” на общината прави проверка в „Шейново”.

Водещи новини

Още новини