Много жени днес изпитват ужас от раждането

share

По време на бременността много жени изпитват страх и безпокойство от самия акт на раждане и тези емоции могат да се засилят с наближаването на термина, пише порталът "Мама, татко и аз".

Понякога този страх обзема напълно мислите, мечтите ви, ежедневието и целия ви живот. Той варира от разбираем, силен, до фобичен страх от раждане и забременяване –токофобия, обяснява клиничният психолог на столична АГ болница "Шейново" Валентин Робов.

Според изследване проведено в САЩ - около 20% от бременните се чувстват уплашени особено ако им е за първи път, 13% отлагат забременяването поради страх (понякога и вменен), но при 6% страхът е блокиращ и ги съпътства през целия им живот (токофобия), някои жени нямат никакви репродуктивни или гинекологични проблеми, но отказват категорично да забременеят и да родят, въпреки че много искат бебе. 

Страхът от раждане би могъл да бъде породен от редица причини, но най-често срещаните според психолога Валентин Робов са:

Страхът от познание – генерира се покрай непрекъснатото желание на жената да научи все повече за бременността, но наблягайки на негативната страна при положение, че обикновено тя няма сериозни оплаквания. Бременната отделя голяма част от времето си – четейки, гледайки и интересувайки се основно от обезпокояващи състояния свързани с бременността, които впоследствие приписва на себе си и си внушава.
 
Генерализирана тревожност - има жени, които са природно или наследствено по- емоционални и по-тревожни. Понякога и други членове на семейството допринасят за общия негативен микроклимат.
 
Травма и злоупотреба  – сексуалното насилие или дори опитът за подобно - биха били фактор за страх от раждане.
 
Предродилна депресия -  страхът би могъл да бъде един от симптомите на депресия по време на бременност.
 
Първото и най-важно нещо, което може да направите е да се консултирате със специалист. За по-спокойното протичане на бременността ви можете да се възползвате от курсовете за бременни, съветва психологът.

В болница "Шейново" се провеждат безплатни курсове за бременни и бъдещи родители. Посещаването им ще ви помогне да се почувствате по-подготвени, по-уверени и контролиращи, както и да намерите нови приятели преживяващи същите или сходни на вашите емоции. Също така говорете с близките си за чувствата  и преживяванията си, мислете положително, поемете контрол над изборите си – четене, гледане на предавания, обградете се с позитивни личности и техните истории.

Водещи новини

Още новини