Замърсяването на въздуха се свързва с алергия към фъстъци в детството, съобщава БТА.
Бебета, които са изложени на мръсен въздух, са с по-висок риск от развитие на алергия в следващите десет години, сочи ново изследване на института "Мърдок" към университета в Мелбърн. Не са регистрирани подобно връзки между замърсяването на въздуха и алергията към яйца или екземите.
Изследването е публикувано в специализирано издание за алергология и имунология (Journal of Allergy and Clinical Immunology). То обхваща резултати на 5276 деца от Мелбърн във възрастовите групи от една до четири години, шест и десетгодишни. Учените са оценили годишната концентрация на фини прахови частици и азотен диоксид в жилищния район на всяко дете в периода на изследването.
Според проф. Рейчъл Питърс изследването показва, че по-високите нива на замърсяване на въздуха са рисков фактор за развитие и персистиране на алергия към фъстъци. Като цяло въздухът в Мелбърн се оценява като сравнително добър в сравнение с много други места, уточнява тя.
Увеличението на случаите на алергия се наблюдава при нарастваща урбанизация и води до извода, че околната среда има влияние върху развитието й, каза проф. Питърс. Екземите и хранителните алергии често се развиват в детството. И двете състояние са свързват с имунната система и могат да бъдат преодолени във времето, но някои от тях могат да персистират.
Това е първото изследване, което се концентрира върху замърсяването на въздуха и хранителна алергия.
Алергиите са сред големите предизвикателства за здравната система на Австралия - десет процента от децата развиват хранителна алергия през първата си година.