Ген. Мутафчийски даде нов пример как трябва да постъпят отговорните хора

Булфото
share

Директорът на Военномедицинска академия ген. проф. Венцислав Мутафчийски даде нов пример как трябва да постъпят отговорните хора към своето и това на близките си здраве.

Генералът беше сред първите, които си поставиха ваксини срещу сезонен грип и COVID-19.

Негова снимка от имунизационния център във ВМА беше качена във фейсбук страницата на лечебното заведение.

Ето какви разяснения внесоха от ВМА за ваксините:

Във Военномедицинска академия (ВМА) е създадена организация за ваксинация на всички желаещи служители на лечебното заведение срещу COVID-19 и сезонен грип.

Ваксините предпазват от тежко боледуване и неговите последствия, отсъствие от работа и намалена продуктивност, от усложнение на съществуващи заболявания, коментира полковник професор Андрей Галев, д.м.н., началник на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена на ВМА.

ВМА отбелязва Европейския ден на донорството

Всъщност, т. нар. „сезонни инфекции“, каквито има и през лятото, са сезонни, защото големи групи хора се събират в относително малки пространства и създават благоприятна среда за развитие и разпространение на заразни заболявания. В този дух, освен чистите ръце, пречистената вода, проветрените помещения и оставането вкъщи, когато се почувстваме болни, важна съставка на нашия имунитет са и ваксините.

Ваксините не са само детски. Ваксините, които следва да обсъдите с вашия лекар, за да се подготвите за есенно-зимния сезон, не са новост, пояснява още професор Галев.

Ваксина против грип

Противогрипната ваксина се осигурява от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. – 2023-2026 г. Тя е безплатна и се изпълнява от личните лекари.

Противогрипната ваксина е показана за активна имунизация на възрастни, включително бременни, и деца от 6-месечна възраст и по-големи. Ваксината осигурява пасивна защита на новородени до 6-масечна възраст, ако майката е била ваксинирана по време на бременността. Бременните и плода са особено чувствителни към развитие на усложнения от грип и препоръчително да се ваксинират. Тежестта на усложненията нараства с напредването на бременността.

Ваксината е показана за активна имунизация и превенция на инвазивно заболяване, остро възпаление на средното ухо, пневмония и менингити причинени от Streptococcus pneumoniae.

Лицата над 65-годишна възраст и лица с хронична обструктивна белодробна болест, астма, с отслабнал поради друга причина имунитет, са уязвими към развитие на пневмококова инфекция, особено след боледуване от грип, COVID-19 или друго заразно заболяване.

За разлика от противогрипната ваксина, която се поставя в есенно-зимния сезон, пневмококовата може да се поставя целогдишно.

Ваксина срещу COVID-19

Вирусът SARS-CoV2, който причинява COVID-19 си прилича с грипния вирус по това, че често променя както своята болестотворност, така и антигенната си характеристика, т.е. онази своя част, която ни е необходима, за да се произведе ефективна ваксина. Колкото по-нестабилен е един вирус, толкова по-ненадежден е имунитетът срещу него, включително и изградения по естествен път, тъй като всяка негова вариация е всъщност нов вирус.

Ваксината може да се постави едновременно с противогрипната ваксина или на отстояние 14 дни една от друга.

Варицелата е характерна най-вече за децата, които посещават детски ясли и градини, но се среща и при по-възрастни. Заразни са болните от варицела и тези с обостряне на Херпес зостер.

Ваксината срещу варицела е показана за всеки навършил 1 г. и не е боледувал от варицела. Последствията от заразяването с варицела са трайни и в по-късна възраст се проявяват като Херпес зостер.

Прилагат се две дози на отстояние най-малко четири седмици една от друга.

Ваксината може да се приложи и в рамките на 3 дни след контакт на болен с дете или възрастен.

Ваксинацияна е едно от най-големите достижения на човечеството и реална превенция на здравето на всеки един от нас, категоричен е професор Андрей Галев.

 

Водещи новини

Още новини