Проф. Николай Габровски: Тротинетките са нестабилни, имаме случаи на деца и възрастни загубили живота си

Нова телевизия
share

Над 1 милион и 200 000 са хората с мозъчни заболявания у нас. Статистика сочи, че всеки трети човек ще страда от неврологично или психично разстройство в определен момент от живота си. Темата коментира неврохирургът и заместник-директор на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

„Безспорно мозъчният инсулт е един от най-често срещаните заболявания, от които страда българина. За съжаление времето, в което медицината може да бъде полезна, е много малко. А в случаите, в които може да помогне, трябва да има много добра организация на лечението. Много се работи в тази посока в последните години“, посочи той.

Неврохирургът съветва, че при усещането на дискомфорт дълго време трябва да се потърси лекарска помощ. „За щастие неврохирургията в България е на едно доста добро ниво. Хубавото, което се случи, е че тя излезе извън София. Цялостно за страната нивото се повишава“, уточни той.

Нова трагедия в София. Блъснаха жена с тротинетка на бул. "Рожен"

„За съжаление имаме случаи на деца и възрастни загубили живота си с тротинетки и такива, които прекарват месеци в нашите реанимации, борейки се за живота си. Факт е, че тротинетките са доста нестабилни“, отбеляза професор Габровски.

Анализ показва, че в София има 70 болници, от които само 9 имат структура за спешна помощ. „Това е анализ от агенция, такива са цифрите. Спешността е изключителна тежка медицинска дейност. Тя е много скъпа, поддържането на готовността за всичко. В „Пирогов“ в шокова зала ако дойде пациент от тежък инцидент, най-образно казано имаме бутон, който се натиска и специалисти от 30 специалности се събират на момента“, обяснява лекарят.

Водещи новини

Още новини