Проф. Николай Габровски за мозъчните чипове: Феноменален пробив! Очакваме технологията да еволюира

  • 06 август 2024 11:23

  • 652
  • 2
Проф. Николай Габровски за мозъчните чипове: Феноменален пробив! Очакваме технологията да еволюира
© Nova News

Втори успешно имплантиран мозъчен чип при пациент с парализа от Neuralink. Как един човек с парализа да работи с компютърни устройства чрез него? При какви други неврологични заболявания може да се приложат такива импланти?

Според проф. Николай Габровски - началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”, става дума за революционно откритие. "През май миналата година излезе публикация със заглавие, че човек с прекъснат гръбначен мозък може отново да ходи. Помислих, че е "жълта" новина. Ние, неврохирурзите, от десетилетия се мъчим да направим стъпка в тази насока. Този пробив действително е направен от швейцарски екип чрез чип, който улавя сигналите от мозъка, прескача от мястото, което е с нарушена проводимостта в гръбначния мозък, и директно подава сигнал към краката, за да се движат. Феноменален пробив", обобщи той.

Невролог за мозъчния чип на Мъск: Абсолютно съм убеден, че подобна технология може да се свърже поне на ниво емоции, сензори и двигателна дейност

По думите му науката е достатъчно напреднала така, че да улавя сигналите от мозъка и да ги предава. "Neuralink е голям инвеститор, щом тази фирма се занимава с това, значи има голяма перспектива. Очакваме технологията да се развие, да еволюира и да послужи за най-различни неща при лечение на инвалидизирани хора. Огромен технологичен пробив е улавянето на импулси от мозъка, мислейки, че трябва да се движим. Вече разполагаме със сензори, които се разполагат над мозъка, с което няма риск да го увредят. Технологично мозъчен чип не представлява проблем да се постави у нас, но не разполагаме с такива. Необходимо е цената на технологията да падне, за да бъде по-достъпна", обясни проф. Габровски.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
652 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.06 | 12:13

1
ГЕРБ Е ПРОРУСКА ПАРТИЯ

2024.08.06 | 12:27

2
Какъв ти е проблема с Русия?

Добави коментар

Водещи новини