Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България

pixabay
share

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София, обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Двама пациенти вече починаха след усложнения от заразата, а мъж в Хасково се лекува в лечебно заведение.

По думите на проф. Христова няма връзка между отделните случаи, като очакванията ѝ са да се потвърдят още положителни проби, тъй като се правят много изследвания.

След смъртните случаи от нилска треска у нас: Какво знаем за нея?

"Повод за притеснение няма, но има повод да бъдем по-осторожни. Да вземем повече лични предпазни мерки, отделно има предписание на Министерството на здравеопазването по места за мерки от РЗИ, сред тях е и ново пръскане за комари. Имаме нужда да не работим на открито надвечер, когато активността на комарите е по-голяма, да не се разхождаме в гористи места, където са по-активни", препоръча тя.

Проф. Христова уточни, че на стотици хиляди комари има един заразен. При 80% от заразените заболяването преминава безсимптомно, а от другите 20% - 19% са с леки симптоми.

"Симптомите са на вирусно заболяване - висока температура, няма кашлица или диария. Има болки в мускулите, голяма отпадналост и нерядко се появява дребен обрив по тялото", посочи експертът.

Изследвания показват, че има райони в страна, в които 7-10% от местните са прекали западнонилска треска, вероятно без да разберат - София област, по Дунава - Видинска област, Русе и Силистра.

Средно за страната 1,5% от населението се е срещал с вируса през последните 2-3 г.

По думите ѝ, хората над 70 г., със сериозни придружаващи хронични заболявания, са най-застрашени от по-тежко протичане на западнонилската треска. 

Водещи новини

Още новини