От началото на годината в България няма регистрирани случаи на западнонилска треска

Getty images (архив)
share

От началото на годината в България няма регистрирани случаи на западнонилска треска. Това съобщиха на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаи на заразата не са били регистрирани в страната ни и през миналата година, показват още данните от Центъра. Възможно е в България да има скрити форми на западнонилска треска или такива, които не се диагностицират правилно, допълниха от Центъра, посочвайки, че за това говорят многобройните случаи на инфекцията, докладвани в Гърция, Италия, Албания, Испания, Румъния, Унгария, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия.

В Сърбия са регистрирани осем случая на западнонилска треска

Пътуващи в засегнатите райони, както и лица у нас с данни за ухапване от комари и проявили симптоми, характерни за заболяването западнонилска треска, трябва да се обърнат към своя личен лекар, с цел поставяне на своевременна и точна диагноза.

Инфекцията с вируса "Западен Нил" е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Повечето случаи възникват в периода между месеците юли и септември заради активността на комарите.

Без симптоми са 80% от инфектираните хора. При около 20% от заболелите се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли.

При по-малко от един процент от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др. Инкубационният период е от три дни до две седмици.

Няма специфично лечение на заболяването, а антибиотиците не лекуват вируса, добавиха от Центъра. На пациента се прилага поддържаща терапия. Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората.

Хората, заразени със западнонилска треска, развиват доживотен имунитет срещу повторно заболяване. При лица с нарушена имунна система или с подлежащи заболявания имунната защита може да отслабне във времето. Вирусът може да се предаде от човек на човек единствено при кръвопреливане или трансплантация на органи. Хората, които наскоро са били диагностицирани с инфекция с вируса „Западен Нил“, не трябва да даряват кръв или костен мозък в продължение на 120 дни след заразяването, добавиха от Центъра.

Инфектирана майка също може да зарази своето дете по време на бременността си, по време на раждането или на кърмене.

Западнонилска треска се среща в Африка, Европа, Близкия изток, Северна Америка и Западна Азия. Вирусът обикновено се предава на човек чрез ухапване от заразени комари (род Culex), а комарите се инфектират от заразени птици. Комарите разпространяват вируса, а птиците са негов резервоар. Хората се считат за “задънена улица‘ в еволюцията на вируса, защото за разлика от птиците, не могат да предадат вируса при последващо ухапване от комар.

Препоръчително е използването на лични предпазни средства и репеленти, които да намалят опасността от ухапване от комари, допълниха от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Водещи новини

Още новини