СЗО съветва: Без изкуствени подлсадители в храните и напитките

share

Без изкуствени подсладители в храните и напитките - това съветва Световната здравна организация, след като десетки проучвания доказаха, че заместителите на захарта може да имат сериозни последици за здравето.

Всеки ден милиони потребители консумират подсладители в продукти като диетични газирани напитки, различни сладкиши, опаковани храни или за подслаждане на кафе. Сред най-широко използваните са - ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза и стевия.

СЗО обяви край на извънредната ситуация, свързана с маймунската шарка

Най-често те се използват като алтернатива на захарта за намаляване на теглото. Според СЗО обаче дългосрочната употреба на изкуствените подсладители може да доведе до нежелани ефекти като повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и смъртност при възрастни. 

Водещи новини

Още новини