Лекар: Грипната вълна започна по-рано от обичайно

Novini.bg/ Canva
share

“Тази грипна вълна започна малко по-рано, отколкото започваха грипните вълни преди ерата на Covid-19. Обикновено грипът настъпваше около декември и имаше пикове през януари и февруари. Тази година обаче имаше случаи още през ноември, а вече през декември вълната вече беше в разгара си. Очакваме новия пик до някоя и друга седмица", казва в интервю за БНР д-р Александър Атанасов.

“Нямам наблюдения самият вирус да е нещо по-различно от предишни години, тази година просто дойде по-рано, но още по-неприятното е, че циркулира успоредно с много други сезонни вируси“, посочва още той.

Няма да има национална грипна ваканция

Самолечението…

“Не съм много съгласен с изречението, което много колеги използват, че самолечението може да доведе до усложнения. За повечето вирусни инфекции нямаме ефикасно лечение, така че дори да се посети лекар при една неусложнена вирусна инфекция колегата ще назначи една чисто поддържаща терапия. Това, което е опасно, е да не се диагностицират навреме вече настъпили усложнения и те да се лекуват твърде късно. Тогава вече общото състояние на пациента може да бъде сериозно влошено“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Ваксина срещу варицела…

“Смятам, че тя трябва да влезе безплатно в имунизационния календар, не за друго, а защото обществото ни е доста неинформирано, а за съжаление и доста подозрително към нови медицински продукти в областта на имунопрофилактиката.

Включване на една все още непозната за широката общественост ваксина, ще има по-скоро обратен ефект.

За сериозна промяна в имунизационния календар първо, трябва да има мащабна информационна кампания, както за медицинските професионалисти, така и за широката общественост“, посочва още д-р Атанасов.

Водещи новини

Още новини