Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо

pixabay
share

Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо, съобщава БТА.

Хранителният режим, включващ тези продукти, обикновено среща противоречиви оценки. 

Американският институт за здравни показатели и оценки изработва нова методология на оценка на риска и последствията за здравето. Дават се звезди от една до пет. С максимален брой се оценяват най-високите нива на риск, в области, където няма противоречиви мнения. Пример за оценка с пет звезди е връзката между високото кръвно налягане и сърдечните болести. 

СЗО: Яденето на тази храна причинява рак

Една или две звезди заслужават предполагаеми връзки между причина и следствие. Валидността на научните изводи все още не е окончателна, уточнява АФП. 

Според методологията, публикувана в сп. „Нейчър медисин“, любителите на червеното месо, минало през обработка на барбекю например, получават една точка за риск от сърдечна недостатъчност. Връзката между яденето на червено месо и рака на дебелото черво, исхемичните болести и диабета се оценява с две. 

Кристофър Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценки, който е и сред авторите на изследването, твърди, че е изненадан от недоказуемостта на връзката между този тип хранене и рисковете. 

Учените са потърсили връзка между консумацията на зеленчуци и вариациите на патологиите. Наблюденията са осъществени с помощта на 50 изследвания, включващи данни от 4,6 млн. участници от 34 държави. Между един и четири зеленчука дневно редуцират с 23% риска от исхемична болест на сърцето. 

Даян Мелор, диетолог в британския университет в Астън, не е изненадана от заключенията за червеното месо. В случая става въпрос за необработено, а не за продукти от типа на бекон и наденички. Колбасите носят много по-висок риск от болести. 

Американският институт за здравни показатели и оценки възнамерява да приложи системата си за оценяване на риска при алкохолна консумация и замърсяване на въздуха. 

Водещи новини

Още новини