ДНК от маймунска шарка е открита в малко проби семенна течност

Novini.bg/ Canva
share

Специалисти са открили фрагменти от вируса на маймунската шарка в спермата на няколко пациенти в Италия и това повдига въпроса дали е възможно предаването на болестта по полов път, предаде Ройтерс.

Известно е, че вирусът на маймунската шарка се разпространява чрез близък контакт със заразения човек - по дихателен път и от лезиите по кожата. Много от сегашните потвърдени случаи са сред сексуални партньори, които са имали близък контакт. 

Все по-близо до нас: Маймунска шарка и в Румъния

При предаваните по полов път болести като СПИН, хламидия, сифилис обаче патогените преминават през семенната течност, вагинален секрет или други телесни течности. 

Учени от инфекционната болницата и институт "Спаланцани" в Рим съобщиха за първи път, че са открили вируса на маймунската шарка в спермата на четирима пациенти в публикация на 2 юни. Оттогава са установили, че семенната течност на шестима от седмина пациенти в болницата съдържа генетичен материал на вируса. За едната проба, тествана лабораторно, има доказателства, че вирусът в семенната течност може да зарази друг човек и да се репликира. 

Тези данни, които са представени за публикуване, не са достатъчно доказателство, че биологичните характеристики на вируса са се променили, така че начинът му на предаване да е еволюирал, заяви пред Ройтерс генералният директор на института Франческо Вая.

"Въпреки това ... наличието на инфекциозен вирус в спермата е фактор, който накланя везните силно в полза на хипотезата, че половият път е един от начините, по които се предава този вирус", добави той.

Вая заяви, че Световната здравна организация е била уведомена за тези открития. 

От началото на май около 30 държави, предимно в Европа, са съобщили за повече от 1300 случая на вирусното заболяване. Повечето са регистрирани при хомосексуални мъже. 

Епидемията предизвиква безпокойство, тъй като вирусът рядко се среща извън Африка, където е ендемичен, а повечето случаи не са свързани с пътуване до континента. Учените се опитват да разберат каква е причината за настоящата епидемия, какъв е нейният произход и дали нещо във вируса се е променило.

В отделно съобщение, публикувано в интернет на 6 юни и което предстои да бъде рецензирано, германски учени пишат, че са открили вирусна ДНК  в спермата на двама пациенти в страната.

Откриването на вирусна ДНК не означава непременно наличие на инфекциозен вирус, каза Карлос Малукер де Мотес, който ръководи изследователска група, изучаваща биологията на вируса на вариолата в университета в Съри.

Анализ на британски изследователи установи, че в спермата може да бъде открита вирусна ДНК от редица различни вируси, включително вируса Зика, но не е ясно дали наличието на генетичен материал увеличава риска от предаване на инфекцията по полов път.

Водещи новини

Още новини