Вирусолог: Идва краят на пандемията

Pixabay
share

Около две години е продължителността на последните съвременни пандемии. Още повече, че тази пандемия вече премина платото и започва да слиза надолу - тоест тя отива в своя естествен завършек. Така че, тази пандемия е във времевите рамки като продължителност, имайки предвид последните около 100 години. Като изключим чумата при, която около 50 на сто от населението в Европа е било загубено.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Тази пандемия има няколко отличителни черти: бързо разпространение и то в целия свят и това, че имаше много необичаен ход от имунологична и клинична гледна точка, каза за БНР доц. Велислава Терзиева, началник на Лаборатория по вирусология в УМБАЛ “Лозенец” и научен работник в Института по биология и имунология на размножаването - "Акад. Кирил Братанов" - БАН.

Ръст в новите случаи на COVID-19 за ден

"Това е, че някои хора се разболяха тежко, фатално дори, а други дори не разбраха, че са преболедували.

Мутацииите на вируса са нещо естествено - това е заложено в тяхната биология и то е с цел вирусът да оцелее. Също да се справя и да оцелява дори при наличие на лечение или ваксини.

Освен това, в днешно време с бурното развитите на науката в медицината, в рамките на няколко седмици ние учените можем да направим характеристика на вируса и да откриваме новите мутации, затова и толкова много бяха установени. И като имаме предвид колко бързо се разпространява и информацията днес, това доведе до много по-добра информираност на общестовото какво се случва в научните лаборатории", поясни доц. Терзиева.

Доц. Терзиева заяви, че според последните данни на експертите, епидемиолозите, пандемията си отива.

"Дори да има някакъв ръст на случаите, нещата отиват към това Covid-19 да се превърне в ендемичен вирус. Вече имаме много преболедували, имаме много преболедували, без да са регистрирани, имаме много ваксинирани, това без съмнение се отразява на хода на инфекцията и на съществуването на вируса. Така че, вероятно е вече да слизаме от това плато, от този пик и вирусът да бъде много по-малко опасен и по-малко рисков за хората. Много е вероятво вирусът да остане като част от нашия бит, подобно на грипа. Това със сигурност не може да се каже все пак категорично", каза още доц. Терзиева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини