COVID-19: Кърджали на прага за влизане в червената зона

gettyimages
share

Досегашният оазис на картата на заболеваемостта у нас- Кърджали, е на прага за влизане в червената зона с 244,43 болни на 100 хиляди души. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33051

"От началото на ваксинационния процес има ритмичност на ваксинациите. Средно около 300 човека на ден минават за поставяне на доза. След заповедтта на здравния министър се отчита и повишен интерес, като на ден желаещите вече са около 400 души", обясни главният секретар на РЗИ-Кърджали Петя Папазова. 

През последните дни броят на заразените с вируса пациенти, които постъпват за лечение в общинската болница "Д-р Атанас Дафовски" се увеличава, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Тодор Черкезов. Само през вчерашния ден новите постъпили пациенти са 9, а през последните 14 дни се наблюдава около 10% ръст на новопостъпващите. 

"Болницата има осигурени 85 легла, което са 25% от нейния леглови фонд за лечен2яяяяя2245ттхие на пациенти с COVID-19. Цялата тежест за болничното лечение обаче пада върху общинската болница, тъй като тук е единствената реанимация в областта. Все още имаме 17 свободни легла. Имаме план, по който действаме, вероятно ще се наложи да разкрием нови легла. Най-големият проблем обаче са медицинските специалисти, които са изтощени", допълни директорът. 

Ето кои са все по-честите пост COVID синдроми

Общинската болница в Кърджали ще приеме всички нуждаещи се от лечение пациент, като за момента няма да бъдат връщани такива, каза още проф. Тодор Черкезов. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33051

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини