Д-р Аспарух Илиев: Докато пазим доброто настроение на кръчмарските компании, хора умират!

Bulphoto, архив
share

Случи се това, което се опасявахме от месеци. Болниците са претоварени, лекари ще бъдат командировани, за да се запълват дупки. Поетапно се обсъжда прекъсване на планов прием - това вече става от седмици, опитайте се да се "шмугнете" някъде планово. Това са отчаяни мерки. Броят болни надмина последните вълни, с 10-дневно забавяне ще последва и смъртността. Това заяви д-р Аспарух Илиев, който завежда лабораторията в Берн. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

"В момента от Ковид умират по 130-150/ден. Както ми написа един господин "Доставя Ви удоволствие да ни плашите". Не, не ми доставя, ужасява ме колко не се плашите, господине. Реално здравната система е в срив. Какво може да се направи? Помислете за бустър, ако сте около/след 6-и месец след ваксинация. Носете FFP2/N95 маски. Избягвайте големи струпвания на хора, особено ако сте неваксинирани и неболедували. За децата би било добре на този етап да не се събират на групи и класове", коментира той в свой пост във фейсбук.

Проф. Кантарджиев прогнозира трудни следващи две седмици, притеснен е от рекордния брой починали

"На аргументи на политически лица, че в болниците имало изплашени хора, които нямат нужда от лечение, е добре да се покаже какво става. Докато пазим доброто настроение на кръчмарските компании, хора умират. Молбата ми към колегите-лекари - бъдете отговорни, ситуацията е много сериозна, внимавайте какво и как казвате пред медиите, сдържайте си нервите, спазвайте препоръките на ECDC, EMA и европейските научни дружества, не си измисляйте собствени правила и наука", посочи още той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини