РЗИ–Ловеч: Стигнахме пика от последната вълна

Община Ловеч
share

Община Ловеч към 26 октомври 2021 г. е с най-голяма заболеваемост за областта, с 934 на 100 000 души, като в областта са 703 на 100 000 души. Това стана ясно от заседанието на Общинския оперативен щаб в Ловеч за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 26 октомври следобед.

Следим много внимателно обстановката, реагираме бързо и адекватно, каза кметът Корнелия Маринова, която водеше заседанието. Само в понеделник имаше 106 нови положителни случаи, от тях в Ловеч 28 случая, в с. Лисец -2 и по един в Слатина, Славяни, Българене, Горан и Хлевене, посочват от щаба.

За седмица заболеваемостта от COVID в Ловешко скача с повече от 200 на 100 хиляди население

На практика стигнахме пика от последната вълна, обобщи и.д. директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. Най-ниско е нивото в Община Летница, но там се правят и най-малко тестове. През последните дни има повишен интерес към ваксинирането, за областта то е 20.6% със завършен курс, при 23.8% за страната. Някои от ловешките граждани се ваксинират по месторабота, например в заводите в Севлиево, и се отчитат от РЗИ - Габрово, посочи д-р Милчева.

По време на заседанието стана ясно, че в общината ще работят общо три сертифицирани лаборатории на пет адреса за бързи антигенни тестове за COVID-19, които издават цифров сертификат. Самостоятелната медикодиагностична лаборатория „Имуномед 77“ е на ул. Съйко Съев“ №27 с работно време от понеделник до петък от 07,00 до 17,00 часа. Лаборатория има и ул. Мизия“ №5 (сградата на МБАЛ „Кардиолайф“) от понеделник до петък от 07,00 до 17,00 часа, както и в събота и неделя от 08,00 до 10,00 часа. Телефон 0882079995. Новите три адреси ще бъдат обявени в най-скоро време от РЗИ – Ловеч.

Изследванията се извършват без заплащане на стойността на теста. Заплаща се само лабораторна цена за вземане на проба и издаване на сертификат. Тези документи важат до 48 часа и могат да служат по месторабота и посещения на всички обществени места. Леглата за COVID 19 в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч вече са 76, защото е разкрито ново отделение с 20 легла. В интензивното отделение всичките шест легла са заети, съобщи директорът д- р Румяна Нановска.

Болницата всекидневно се нуждае от 500 – 700 кубика кислород, отделно средства за отопление, осветление и прочие, така че разходите са скочили, посочи д-р Нановска.

До края на тази седмица учениците в общините Ловеч и Луковит ще учат неприсъствено, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. Така е и в Тетевен и Априлци, но до 5 ноември. В Троян учат на ротационен принцип, а в Летница, Ябланица и Угърчин се провеждат присъствени занятия. Все още има много въпроси около новите бързи антигенни тестове за деца с проба от слюнка тип „близалка“, посочи д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК-Ловеч. До петък ще има и съобщение как ще продължат занятията в училищата в зависимост от развоя на пандемията, обобщи кметът Корнелия Маринова.

Водещи новини

Още новини