Проф. Кантарджиев отговори задава ли се нова вълна на COVID-19 у нас

Кадър - БТВ
share

Не се задава нова вълна през лятото.  Трябва да направим три неща - да си починем добре, да се ваксинираме - колкото може повече хора да го направят; трябва да има контрол на границите. Важно е да носим и маски. Одобрявам мерките и за разделение на зони. Това заяви консултантът по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев в ефира на бТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

По думите му руската ваксина е добра. "Това, което се случва в Русия в момента е малко като в България - имат ваксина, но не обичат да се ваксинират. Сега казват "Дайте ни западна ваксина", смята още той.

"България е единствената страна, в която можеш да си избираш с коя ваксина да се имунизираш", каза още проф. Кантарджиев.

По думите му очакванията му са през август месец да се появят единични клъстери и те трябва да бъдат контролирани много добре. "Това, което ни трябва в момента е ваксинация и пак ваксинация!", категоричен е специалистът.

Доц. Кунчев разкри подробности за индийския вариант, мерките и ваксинирането

"За новите варианти на коронавируса действат РНК ваксините.  При биопсия на лимфните възли се е оказало, че хората, ваксинирани с Пфайзер и с Модерна имат доживотен имунитет. Ако настъпи някаква мутация, то Пфайзер имат готовност да променят ваксината си", обясни той, позовавайки се на изследване, публикувано в авторитетно медицинско издание от Западна Европа.

По думите му, ако си го карал леко, нямал си нужда от кислород - то имунитета ти е траен, ако обаче е било тежко, то вирусът е подтиснал имунната ти система - имунитетът ти не е траен.

"Ако си го карал и си ваксиниран, то имаш най-напрегнатият имунитет и клетъчен и с антитела", категоричен е проф. Кантарджиев.

Той обясни, че се опитва да помогне, защото ваксинацията в момента у нас буксува.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини