Приключи кампанията "Зрението е всичко! Прегледай се!"

Pixabay
share

1022 са общо прегледаните от началото на Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи.Това съобщиха от Българския лекарски съюз относно кампанията. “Зрението е всичко! Прегледай се!”.

Петте града, в които гостува инициативата през изминала седмица бяха: Стамболийски, Момчилград, Велинград, Смолян и Асеновград, а хората, които се възползваха от безплатните прегледи в различните населени места са общо 378.

262 от тях са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Най-често срещаните проблеми при възрастните са: катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия. Най-възрастният прегледан пациент е от гр. Асеновград и е на 77 години.

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни се правят в Кюстендил днес

Децата, консултирани от специалистите през изминалата седмица са 116, като най-малкият прегледан пациент е на 4 годинки и е от гр. Смолян. През цялата кампания малките пациенти ще бъдат преглеждани с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Български лекарски съюз и Българско дружество по офталмология и Байер България “Зрението е всичко! Прегледай се!” продължава до 16 юли.

Водещи новини

Още новини