Водещите новини! Борисов и още четирима европейски лидери призоваха ЕС да каже за ваксините

Министерски съвет
share

Водещите новини от деня - 13 март.

За дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 в държавите членки призоваха министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Словения - Янез Янша.

Петимата лидери изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква в писмото.

Борисов и още четирима европейски лидери зоват за дискусия на европейско ниво за ваксините срещу COVID-19

Бременна жена с коронавирус е починала в болницата в Благоевград.

Директорът на болницата потвърди информацията.

43-годишната е приета преди три дни в тежко състояние и е настанена директно в реанимацията. Днес е загубила битката за живот.

При постъпването си в болницата тя е имала проблеми с дишането и температура. Въпреки противопоказанията ѝ е направен рентген, който е установил двустранна бронхопневмония. Направена е консултация със София, дори е имало опит да бъде транспортирана в болница в столицата. Бебето не е имало шанс да оцелее, тъй като е била малка бременност. Жената е била в петия месец.

Бременна жена с коронавирус почина в болницата в Благоевград

Няма риск за ваксинираните с "АстраЗенека"

Няма никакво притеснение за хората, които са ваксинирани с партидата ваксини на "АстраЗенека", която беше спряна от европейски държави, нито има предложение за спирането ѝ в Европа, каза на брифинг в Гоце Делчев здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети местната болница.

Това, което се случи в България, беше фатален изход при жена на 57 години, която беше ваксинирана предния ден с ваксина на "АстраЗенека" от друга партида и съвсем нормално е това, което направихме - да спрем ваксинацията с всички партиди, докато не се изясни ситуацията, поясни министър Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов посочи, че се разбира напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна. Този процес ще бъде задържан, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количество ваксини, няма притеснения, по-важна е сигурността на хората и това трябва да го гарантираме, допълни той.

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам и мои близки, които са ваксинирани с ваксините на "АстраЗенека", каза още министърът на здравеопазването. Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като това е ваксина, която е много позната на медицината и посочи, че подобен тип векторна ваксина е ваксината за грип и в света са направени много милиони ваксинации с тази ваксина.

Здравният министър с последна информация за ваксинираните със спряната партида на "АстраЗенека"

Над 100 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 са поставени в САЩ

Крайъгълният камък от 100 милиона поставени ваксинни дози в САЩ е преминат. Това стана само три месеца след началото на безпрецедентната имунизационна кампания срещу COVID-19.

По последни данни на американската агенция за общественото здраве - Центъра за контрол и превенция на болестите, към вчерашния ден са били поставени над 100 милиона дози от трите одобрени за използване в САЩ ваксини. На над 25 процента от пълнолетното население е с поставена поне първа доза, а 13,5 на сто са приключили с ваксинирането. Сред най-уязвимата възрастова група, тази на хората над 65 години, 61,1 процента са с поставена една доза и 32,4 на сто - напълно ваксинирани.

По най-нови данни на центъра средно на ден на седмична база са били поставяни над 2 млн. дози. В САЩ живеят около 330 млн. души.

Над 100 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 са поставени в САЩ

Собственици на жилища искат помощ за технически паспорт на сградата

Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на сградите и искат безвъзмездна помощ от държавата, съобщи БНР. Преди дни стана ясно, че паспортът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. В противен случай собственикът може да бъде даден на частен съдебен изпълнител.

Изискването за технически паспорт е добра идея, тъй като в него ще бъде описана всяка подробност за имота, посочват собствениците. Но също така изразяват притеснения, че срока е кратък и трудно ще отделят пари за документа.

Неговата цена според експерти ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания и цената ще стане значително по висока.

Собственици на жилища искат помощ за технически паспорт на сградата

Военен самолет се разби на летище в Казахстан

Четирима души от екипажа на военен самолет Ан-26 загинаха, а двама бяха ранени, след като машината се разби при кацане на летището в казахстанския град Алмати, съобщиха местни служители, цитирани от Асошиейтед прес.

Министерството на извънредните ситуации на бившата съветска република заяви, че двамата оцелели са хоспитализирани.

Самолетът се е разбил при заход за кацане на летището в най-големия град в страната - Алмати. Машината е излетяла от столицата Нур Султан с екипаж от шестима души и без пътници.

Военен самолет се разби на летище в Казахстан

Водещи новини

Още новини