Борисов: Има проблем само с доставките на ваксини на „АстраЗенека“, но не и с „Пфаизер“ и „Модерна“

  • 14 март 2021 11:34

  • 3855
  • 73
© Фейсбук

Борисов отиде на инспекция в Смолян заедно с образователния министър Красимир Вълчев, вицепремиера Марияна Николова, здравния министър Костадин Ангелов и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Той разговаря с директора на обсерваторията в Рожен относно направените подобрения. Те обсъдиха новия телескоп на обсерваторията, който с очаква скоро да бъде завършен.

Красимир Вълчев допълни, че в Смолян целогодишно има школи за ученици от целия Балкански полуостров. Директорът на обсерваторията беше категоричен, че могат да се организират школи и за ученици от цяла Европа.

Борисов припомни, че от 8 суперкомпютъра в цяла Европа, един ще бъде в България. Красимир Вълчев каза, че за 3 години са дадени около 100 милиона за наука. Като добър пример бяха посочени присъствието на ученици на лекции на професори от БАН. „Програмите се изпълняват методично, за да се гарантира техният устойчив ефект“, категоричен бе министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той напомни за огромните средства, които правителството осигури за подобряване на образователната инфраструктура, както и за изпълнения ангажимент за увеличение на учителските възнаграждения. Повишени бяха и заплатите на преподавателите в университетите. Министър Вълчев специално акцентира върху съвместните усилия с БАН за провокиране на по-голям интерес на учениците към науката. Според Вълчев от ключово значение е и осигуреното финансиране за изграждането на модерни центрове в над 260 училища за развитието на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

Бойко Борисов: Пазим психическото здраве на хората

Директорът на обсерваторията съобщи, че с изключение на миналата година обектът се радва на около 14-15 000 туристи годишно. Той се похвали, че досега обсерваторията никога не е имала толкова добри отношения с министерство на образованието и с местните власти.

Борисов напомни, че ски сезонът е бил спасен, но сега трябва да се мисли и за летния сезон. Директорът съобщи, че само преди 2 седмици е дошъл еврокомисарят по туризма. През лятото очакват още комисари.

Вицепремиерът каза, че е взето решение българския туристически сезон да е открит от 1 май 2021 година: „Идеята е ранното откриване да даде възможност за спазване на мерките. Предстоят майските празници и там трябва да има една прогнозируемост. Очакваме туристите от съседите страни. Предстои да бъде взето решение от ЕС за т.нар. дигитален сертификат за ваксина. Това е позиция, която българското правителство подкрепя“.

Борисов и още четирима европейски лидери зоват за дискусия на европейско ниво за ваксините срещу COVID-19

Министърът на здравеопазването съобщи, че заболеваемостта в Смолянско е ниска. Той изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Министър Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен писар тест. „Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

Борисов беше категоричен, че мерките в България се съгласуват с тези  на ЕС. Той предупреди, че чуждестранните туристи ще бъдат допускани по следните начини: с отрицателен PCR тест, с поставена ваксина или с тест за антитела.

Той каза, че са предвидени 100 милиона за пътища, училища, детски градини и язовири за Смолянска област.

В рамките на посещението си в Рожен министър-председателят Борисов коментира и писмото, в което той заедно с още петима европейски лидери призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19.  Премиерът изтъкна, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините срещу COVID-19 е въз основа на процента на населението на всяка страна членка. „Европейската комисия ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на „Модерна“, която си спазва договора, другите компании не го спазват. Ние не искаме нищо друго от ЕК, освен да ни дадат това, което сме договорили“, категоричен бе премиерът Борисов по отношение на доставките на ваксини за държавите членки.

Министър-председателят добави, че България винаги е спазвала европейските правила и е действала според тях. „Но като не сме сключвали договор с производителите на ваксини, а ЕК ги е сключвала, ние питаме ЕК – кога ще пристигнат договорените количества за България“, посочи Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Министър-председателят Борисов изрази надежда Европейската комисия да вземе необходимите мерки. „Сега предизборно всички се опитват да се качват на тази вълна, но както виждате и други държави членки са подписали това писмо, за да може Комисията бързо да вземе необходимите мерки“, посочи министър-председателят.

„Поръчали сме от абсолютно всички одобрени и регистрирани в ЕС ваксини. От следващите, които ще бъдат одобрени, също сме поръчали достатъчно количества. Въпросът е, че за ваксините, за които имахме график, не идват според него“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че до сряда-четвъртък се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата във връзка с проверката, която се извършва с неблагоприятните събития в Австрия по повод имунизация с ваксина на „Астра Зенека“. „И съответно най-рано в четвъртък ще можем да възстановим имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, каза още Ангелов.

Според него разпределението на ваксини на глава на населението е най-справедливия начин ЕС да се справи с кризата с ваксините. Премиерът припомни, че е направил такова изказване по време на среща на Европейски съвет, което е било протоколирано. Той каза, че има проблеми само с доставките на ваксините на „АстраЗенека“, а с ваксините на „Модерна“ и „Пфаизер“ няма проблем.

Борисов се чу със Себастиан Курц, напомни добрата организация на България в началото на пандемията

Двамата с министър Ангелов съобщиха, че забавените доставки не са проблем само на България, а на производителя, който бави поръчките. Здравният министър уточни, че до сряда или четвъртък Съдебна медицина в Пловдив ще се произнесе по случая с починалата жена.

Борисов беше категоричен, че руската ваксина ще бъде поръчана, ако издържи условията и тестовете на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Той критикува БСП за това, че „те са забравили какво са това европейски директиви“.

„Искаме да имаме официален документ, за може, когато обещаваме, да бъде максимално гарантирано“, каза премиерът. Той изказа съжаление, че кризата с COVID-19 е нанесла поражение на ръста на БВП.

След това обиколката продължи като беше инспектирана отвътре обсерваторията в Смолян.

Последвайте канала на

Novini.bg
3855 73

Свързани новини

Коментари 73

Добави коментар
Tammya23

2021.04.10 | 03:55

73
­­­В­­и­­­ж­т­е­­ ­м­о­­­я­т­­­а­­ ­т­и­й­н­ ­п­у­т­­­к­­а­­ ­­-­ ­­W­­W­W­­­.­­B­­G­­1­­7­­­.­­­C­­­L­­­U­B­
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.17 | 00:30

72
"Имах банка. Делян я ВЗЕ" - разговор с Цветан Василев
ХХХ

2021.03.15 | 23:38

71
МАФИЯТА ГЕРБ И ВМРО И НФСБ И ВОЛЯ И АТАКА ВИ ЛЪЖАТ ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ И СЕГА СЪЩО ИМА КОМУНИСТИ БКП СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ НО РЕАЛНО БЯХА СОЦИАЛИСТИ А БСП НЕ СА СОЦИАЛИСТИ А СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ ТЕЗИ ОТ БСП СА С ДЕСНИ СХВАЩАНИЯ ТЕ ДОРИ ВЪВЕДОХА ПЛОСКИЯТ 10% ДАНЪК НАЛИ НЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ЧЕ ТРОННАТА КОАЛИЦИЯ ПО ИДЕЯ НА БСП ГО ВЪВЕДЕ ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ТЕ НЕ СА НИТО КОМУНИСТИ НИТО СОЦИАЛИСТИ А ИНАЧЕ Б.БОРИСОВ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП ТОВА ГО ЗНАЕ ВСЕКИ
erny1957

2021.03.14 | 14:46

40
Най-успешният! Ревете, комуняги! Силно ревете, след изборите няма да ви има изобщо! България бе разбита в периода 1989 - 2008 г . Всички знаем от кой ...... Бойко Борисов преобрази България! Хиляди благодарности!! Колкото обекти се откриха напоследък само... Радев не ги е сънувал .

2021.03.14 | 18:24

70
АЛО ТЪПАНАРИШ ТОИ СЪЩО Е КУМОНЯГА, НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ И В МОЦУНА ЗАПРИЛИЧВА НА ТОДОР ЖИВКОВ

2021.03.14 | 17:51

64
НА КОМУНИСТИТЕ И ТРОЛОВЕТЕ ИМ СА СЪЩО ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ И НЕГАТИВНИ КАТО ИДЕИТЕ ИМ И ПАРТИЯТА ИМ И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ И!!!!!

2021.03.14 | 18:14

69
ЛИЧИ СИ, ЧЕ ТРОЛА СИ ТИ И ЯКО ЛАПКАШ ПАЧОЦИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ
Omikron Omikronov

2021.03.14 | 14:57

46
Тролове на неБългарската Съветска Партия ще се скъсат да повтарят подадената опорна точка!Ясно е, че не сте българи,ясно е че сте крадци на каквото може да му дойде на ум на даден човек,ясно е че злобеете против Бойко и ГЕРБ щото ви туриха савака на общественото богатство и не можете, вие нещастните,неграмотни цървулани, да грабите и с г-зовете си,да си тъпчите гушите, банковите сметки и да се осигурявате с пет поколения напред,та да са същите лентяи,паразити и нищоправници като вас!!!Вие просто не сте човешки същества,а не мога да ви оприлича на никакво животно,щото ще обидя и Господ и природата!И най глъмия ,откачения но непредубеден зрител вижда и чува!Така,че който разбрал разбрал!!Хората които управляват света идват на крак в България да уважат ЧОВЕКА и ПОЛИТИКА Бойко Борисов,а родните говеда мучат ли,мучат и с-рът и мажат с всичка сила,ха дано да паднат златните м-ди на коча,та и те като лисицата да се облажат с тях!! Не другари,нищо няма да ви падне,нищо повече няма да крадете,рушите и мародерствате,щото народа се изучи и времената се смениха!!Бойко и ГЕРБ ви вдигнаха летвата за висок скок на 3 метра,така,че и с червено лилава стълбичка да си помагате пак няма да я скочите!! От сега нататък вой,мрак,миризма на сяра,скърцане със зъби и в казаня,дето вашите рогати роднини ви очакват наточили рогата и тризъбеца!! Дърва и вода в Адът бол,не както беше при вашия цоциализъм!! Приятно прекарване,негадяи и сволачи!!!
Иво

2021.03.14 | 18:12

68
БРАВО !!!!!!!!!!!

2021.03.14 | 17:49

63
НА КОМУНИСТИТЕ И ТРОЛОВЕТЕ ИМ СА СЪЩО ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ И НЕГАТИВНИ КАТО ИДЕИТЕ ИМ И ПАРТИЯТА ИМ И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ И!!!!!
ТИКВА ТИКВА ТИКВА

2021.03.14 | 15:01

49
ТИКВЕНИК да се наричам първа радост е за мене,тиквеното семе най обичам гълтам го без време,само президента не обичам че намъква ми го той през време и анала тиквен разширил е той без време.

2021.03.14 | 15:00

48
ТИКВА член на БКП и майор от УБО агент-доносник БУДА болшевик та дрънка.
Момчил Черешарски

2021.03.14 | 17:58

67
Не искаме никаъв Борисов, искаме по-добър живот, нови хора.. стига едно и също толкова години...
Пича

2021.03.14 | 17:56

66
Защото му е платено! Иска да пробута по-лопа ваксина да убие народа! Това е мечтата му, той е дявол
И без телескоп се вижда

2021.03.14 | 15:21

51
Новият фашизъм ще рухне, както рухна стария, както стана и с комунизма.

2021.03.14 | 17:51

65
ПАК ЧАДЪР!
Капчица

2021.03.14 | 16:25

56
Къде са всичките тези предвидени пари за ремонти, за училища, за пандемия, за болници, за пътища? Нещо не се виждат, може би са невидими
Капчица

2021.03.14 | 16:37

62
Кой си ти, че ще ми държиш сметка? Аз какво ще си плащам и какво не? Да не би ти да даде от личния си джоб пари за ваксините? Те трябва да бъдат безплатни!!!! Всички държави от ЕС ваксинират гражданите си безплатно и хората не плащат нито един лев по време на пандемия, държавата им покрива всичко, но тук не е така. Недей да ми защитаваш този боклук, продажник такъв

2021.03.14 | 16:31

59
Па ти ваксината плати ли си я? Или стана и излезе, без да си платиш сметката?

Добави коментар

Водещи новини