Проф. Мурджева разясни дали ваксината на Pfizer срещу COVID-19 работи

Кадър - Нова телевизия
share

Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината е насочена към установяване на точния имунен отговор. Изследването може да се направи от кръвна проба – изследва се наличието на специфични антитела, които неутрализират вируса, както и образуването на специфични клетки, които разпознават вируса и му противодействат. Трябва да бъдат обхванати поне около 1000 души. Това заяви проф. Мариана Мурджева, член на Националния ваксинационен щаб.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Задължително изследвани трябва да бъдат хора, приели две дози ваксина. Изследвания се планира да се правят на 2-рия месец след ваксинация, на 6-тия, след година и след 2 години, стана ясно от думите на Мурджева пред Нова телевизия.

Мурджева потвърди, че след 20-тия ден от поставянето на втората ваксина имунният отговор достига до високо ниво – т.е. достатъчно високо ниво на антитела и Т-клетки.

"Първата ваксинация не осигурява толкова мощен имунен отговор, както след втората ваксинация. Препоръчително е сега ваксинираните медици да спазват протоколите за безопасност и да знаят, че не са защитени. На 21-вия ден след първата ваксина се слага втората, няколко дни закъснение при поставянето на втората ваксина", заяви професорът.

Нови 337 случая на COVID-19 в страната, 504 души са излекувани

По думите на Мурджева, която се е ваксинирала, не е почувствала нищо, освен "лек натиск" на мястото на убождането.

Според професора, поне "едно 60%" от хората трябва да се ваксинират, за да може да се изгради колективен имунитет, който да спре пандемията от коронавируса. А след медиците, на дневен ред са учителите, ВиК служителите.
 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини