Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маска!

share

Ще засегна три неща. Първото - по отношение на противоепидемичните мерки; второто, там където съм силен - тестовете. И третото - някои научни факти. Най-важното нещо е контролът на мерките и това че хората трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Всеки знае, че не е приятно да се носи на носа. Когато някой дойде с маска при мен и говори от метър и половина с мен - то знам, че ми пази здравето. Маската може да те предпази, но зависи от качеството ѝ.  Ако разговорът е спокоен, то ти трябва час, за да се заразиш. Трябва да се спазват и четирите Д-та. Да не се предозира с витамин  D и да не се прекалява с имуностимулатори. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на МЗ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса. Нещата се преекспонират. Хората се подтиснаха. Най-важен е контролът и самоконтролът", подчерта още той.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове. "Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират", смята още той. "В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим", обясни още професорът.

Първите антитела се появяват в кръвта на десетия ден. Ако на 40 ден имаш антитела, то можеш да станеш донор на плазма, обясни още той.

Има тестове, които струват 30 лева и се правят, за да се определи дали е грип. Те не са по аптеките, защото не са за домашна употреба, каза проф. Кантарджиев.

По думите му, когато си с маска, караш по-леко, ставаш вирусоносител, но без да се разболяваш. "Това е много вероятно и много логично. Хората, които не носят маска трябва да се замислят. Защото август и септември, когато хората ме видеха с маска на закрито, ми се подиграваха. Явно ме чувстваха доста близък, заради многото ми нежелани медийни изяви", разказа той и отново призова да носим маски и да спазваме дистанция.

Проф. Кантарджиев обясни, че в момента се обсъжда дали антигенните тестове да се приемат за официални, както PCR-ите. "Вирусните инфекции трябва да се лекува от самото начало. Грипът не е грипче. Нямам плантация за лимони, но ще ви кажа - лимони със сода, за да не слиза надолу по гърлото заразата. Критерият, по който се изяснява, че не отделяш вирусът е - 24 часа да нямаш температура без да взимаш лекарства. На края на карантината вече не се прави PCR тест", каза още той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини