Шефът на БЛС припомни думи на ген. Мутафчийски по повод починалия след отказ на лечение в Плевен мъж

Булфото (архив)
share

Да припомним думите на ген. Мутафчийски, че всеки със симптоми на коронавирус трябва да се приема като такъв пациент, независимо от теста. Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на PCR тест и свободни легла в буферна зона. 

"Недопустимо е линейка да закара човек в болница, а лекарите да го връщат. Става въпрос за лоша организация в болницата в Плевен" , каза още той в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Възрастен мъж със симптоми на COVID-19 почина, след като болница отказа да го приеме със задух

Според него сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент.

"Новият бюджет за следващата година не е антипандемичен. Ако станем свидетели на този окончателен бюджет, който ни се предлага в момента от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, системата се очаква да бъде силно натоварена", смята д-р Маджаров. 

"В София са спрени плановите операции", разкри шефът на БЛС. 

"Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Тревогата на БЛС е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение", коментира д-р Иван Маджаров. 

Водещи новини

Още новини