Проф. Витанов: До декември броят на заразените с коронавирус у нас може да надхвърли 100 000

Нова телевизия
share

Стигнахме до положението у нас да има над 10 000 заразени с COVID-19, защото в България има около 1,5 млн. души, които не спазват мерките, за тях вирус няма. Те са един резервоар, който произвежда нови случаи. По тази причина ние излязохме от благоприятния сценарий и стигнахме до това, което е сега. Ако продължаваме така, не ни очакват добри времена. Това каза в предаването "Неделята" по Нова телевизия членът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33036

При най-благоприятния сценарий, ако мерките започнат отново да се спазват както се спазваха до края на април, в края на август ще имаме 11 500 заразени, а в края на септември 13 500. Този сценарий е малко вероятен. При втория сценарий - относително оптимистичния, ако част от хората, които не спазват мерките, започнат да ги спазват, в края на август ще имаме поне 14 000 случая, а в края на септември не по-малко от 20 000. При следващия сценарий – по-песимистичен, при сегашното спазване на мерките в края на август ще имаме поне 16 000 случая, в края на септември поне 25 000 случая, посочи математикът.

189 са новите случаи на коронавирус, още един починал

По думите му при най-лошия сценарий здравната система ще започне да отказва. Ако се развиват нещата по този неблагоприятен сценарий, може да се стигне до четирицифрен брой на смъртните случаи. Това все още не е яко измиране. Не гарантирам обаче, че общият брой на заразените ще е петцифрен. Предполагам, че в края на есента, до декември, броят им ще е шестцифрен, заяви проф. Витанов.

Не се прецаквайте, пазете себе си и своите близки. Дезинфекцирайте се, мийте си ръцете, внимавайте, когато сте на обществени места. Не слушайте хората, които казват "Давайте да се хвърляме да го преболедуваме", каза още проф. Николай Витанов.

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33036

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини