Средно 2% от пловдивчани са се срещали с COVID-19. Доц. Кунчев: Не знам какво следва!

Министерски съвет (архив)
share

Средно 2% от пловдивчани са се срещали с коронавируса. Това сочат резултатите от първото по рода си представително проучване в България, което беше проведено в Пловдив.

В проучването са участвали 291 домакинства от шестте района на Пловдив – общо 1108 души са се съгласили да участват. Изследвани са още медицински персонал и желаещи граждани. Изследването струва 58 000 лева. 

В Пловдив от днес започва масово изследване за Covid-19

Резултатите сочат:

1.08% от изследваните при домакинствата са носители на антитела.

3% от изследваните медицински лица са носители на антитела.

4% от изследваните, които доброволно са участвали, са носители на антитела.

"Българското общество в много малък процент се е срещало с вируса. Според това проучване - средно 2%. Ако чакаме да стигнем 70% и да достигнем общ и колективен имунитет, трябва да минат 2-3 години с този темп и ще платим висока цена в човешки животи. За сравнение ще кажа, че подобно проучване в Бергамо сочи 57% носители на антитела“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде Plovdiv24.bg.

"Ако не спазваме правилата, ще има много материал за изгаряне“, заяви доц. Кунчев. 

По думите му, 98% от гражданите в Пловдив са податливи на инфекцията и ако се разболеят, ще се случат проблеми. Ето какво още добави доц. Кунчев:

"Ситуацията никак не е лека! Ако ме питате какво следва – отровено казвам, че не знам! Трудно е да кажа дали ще има нова вълна от коронавирус. Огнища има в Сърница и Доспат. Отменяме ограничителните мерки и в село Изгрев, защото няма нови случаи там.

Борим се за едно нещо – да държим инфекцията под контрол, докато чакаме ваксина или ефективен препарат. Начинът е един - дисциплина, дистанция и дезинфекция. Тези мерки вече не бива да бъдат базирани на държавен контрол, а на осъзнато поведение на всеки един гражданин. За съжаление на това не може да се разчита кой знае колко.

РЗИ затвори цех в Сърница заради новите случаи на COVID-19

За пример ще дам господина, който се почувствал зле в София и отишъл да се лекува с морски въздух. Сега бере душа! Който има кашлица, температура и болки в гърдите – веднага на лекар – спасете близките си, спасете обществото! Изглежда много елементарно, но очевидно не е! Вирусът не е отслабнал!

Ако не се научим да живеем с вируса, ние рискуваме да продължим с мерките, които ще изкарат всички на улицата да крещим "Искаме си ковид-а, дайте си ни заплатите“.

Водещи новини

Още новини