Международен екип учени от различни институти в Китай и Германия установиха, че високите нива на глюкоза обясняват защо някои болни от грип имат по-тежки симптоми, отколкото други заболели, съобщи електронното издание Медикъл експрес.
Резултатите от изследването екипа, воден от Кимин Уанг и Пайкин Фън, бяха публикувани в сп. "Сайънс адвансис", предаде БТА.
С развитието на глобалната пандемия, изследователи и медицински работници забелязват, че пациентите с диабет са изложени на по-голям риск от тежко развитие на COVID-19 от пациентите без съпътстващи заболявания. Същото е валидно и за пациентите с грип. Новото изследване цели да установи защо такива пациенти са по-склонни на тежки възпалителни процеси, които могат да доведат до пневмония и до смърт.
Според резултати от предишни изследвания, когато вирусът на грипа навлезе в тялото, имунната система отговаря, като изпраща имунни клетки да се борят със заплахата на място. В рамките на този отговор се произвеждат цитокини, които отговарят за комуникацията между клетките.
При някои хора тялото произвежда прекалено много цитокини, което може да доведе до пневмония и до отказ на органите. Досега обаче учените не знаеха защо това се случва при някои пациенти, а при други - не.
Международният екип изследователи допуска, че това се дължи на глюкозата и инжектират заразени с грип мишки с глюкозамин. След това те наблюдават т.нар. цитокинова буря.
Друга част от изследването обхваща анализ на кръвни проби от 119 пациенти с грип в две болници в Ухан, преди там да се разрази пандемията от коронавируса. Пробите се сравняват с кръвни проби от здрави хора. Анализът показва, че пациентите с повишени нива на глюкоза са по-склонни да стигнат до цитокинова буря. Така учените стигат до извода, че пациентите с диабет са изложени на по-висок риск от усложнения при грип и вероятно при COVID-19.