142 души с COVID-19 у нас

unsplash.com
share

Ситуацията е променена от снощи - 30 са новите инфектирани, което прави общо 142-има заразени в страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

Новият областен град, в който има пациент с Covid-19, е Шумен. Става дума за пациент, който е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, кашлица, задух. Неговият епидемиологичен път е Банско, каза началникът на щаба.

Това заяви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг.

От всички установени до момента, 84 са мъже, 58 са жени. Средната възраст на доказаните случаи е 42 години. Най-младият с положителен тест е на 4 години, най-възрастният - на 81 години, обобщи той.

Той потвърди за трима излекувани пациенти - един в София и двама в Плевен. За да бъдат обявени за излекувани, те са дали две последователни отрицателни проби за коронавирус, обясни Мутафчийски. Предстои изписане и на тримата пациенти.  Те нямат право да напускат домовете си 30 дни и ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен.

Има пациенти в домашни условия. В болниците се намират пациенти от средно тежко към тежко състояние. Пациентите в най-тежко състояние са в Пирогов и ВМА.

Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интобирани, но има такава реална перспективна, съобщи проф Мутафчийски.

200 бройки от защитни шлемове ще се произвеждат на ден. Работи се и в насока за изработка на защитни очила, които приличат на ски - очилата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32992

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини