До дни лаборатория във Варна ще започне да прави тестове за коронавируса

Pixabay
share

До няколко дни лабораторията във варненската университетска болница "Св. Марина" ще може да извършва тестове за коронавируса, каза днес директорът на РЗИ в крайморския град Дочка Михайлова, след заседанието на Медицинския съвет към областния управител. В срещата участваха представители на здравните институции, на лечебни заведения, на местната власт, на МВР.

Михайлова допълни, че Инфекциозната болница във Варна разполага с 33 легла, като броят им може да бъде увеличен до 52. При нужда пациенти може да поема и онкоболницата в града, която е на изолирано място и разполага с респираторни апарати.

БЧК във Варна разпространява листовки със съвети срещу коронавируса

От 2 февруари до днес в Инфекциозната болница са хоспитализирани 16 души, допълни Михайлова. По думите ѝ, за половината от тях вече е доказано, че не са носители на коронавируса, а резултатите от изследванията на останалите ще станат известни утре.

Директорите на училищата трябва да засилят хигиенните мерки в учебните заведения, допълни областният управител Стоян Пасев. По думите му, препоръките ще бъдат представени и на кметовете на общини в региона, които също трябва да следят дали се изпълняват превантивните мерки срещу заразата.

Пасев съобщи още, че инициативите за отбелязването на националния празник - 3 март, на открито ще протекат както са планирани. Препоръката на експертите от съвета е да се избягват събиранията в затворени помещения.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Водещи новини

Още новини