Кризисният щаб изнесе последни актуални данни за коронавируса

share

Този модел на поведение, който сме предприели в момента, не сме го измислили ние. Това е модел, който се прилага в Азия и сега в Европа. В крайна сметка ние гледаме как действат и другите здравни системи по света. Това заяви на брифинг пред журналисти генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

,,Към тази сутрин нямаме доказан пациент с коронавирус в България. Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). Днес очакваме да дойдат пробите от Русе, Бургас и Сливен. През нощта във ВМА са постъпили двама души, които са поставени под наблюдение, тъй като са с минимална грипоподобна симптоматика'', обясни той.

,,По отношение на Италия - вече има обявени 320 случая на заразяване, т.е. със 100 повече от вчера. Регистриран е още един смъртен случай, с което жертвите стават десет. Ситуация бе обявена и в Хърватска. Там със заразяване бе регистриран мъж, завърнал се от Милано'', допълни той.

Проф. Мутафчийски отправи призив към тези, които се прибират у нас от Китай и Италия

Той подчерта, че на този етап няма потвърдени случаи на заразени в Румъния и Сърбия, а по отношение на медийните публикации за акостирал у нас кораб с китайски граждани уточни, че екипажът за последно е бил в рисков регион преди 40 дни.

,,Екипажът не е допуснат въобще да слиза, въпреки че по правилата те отдавна са преминали карантинния период'', разясни проф. Мутафчийски.

Водещи новини

Още новини