Учени от Техническия университет в Мюнхен установиха, че отлагания на готварска сол в човешкия организъм допринасят за поява на алергични реакции, съобщи сайтът MedicalXpress.
Били анализирани образци от кожата на пациенти, засегнати от хроничното кожно заболяване атопичен дерматит. Оказало се, че нивото на натриевия хлорид в поразените от заболяването участъци на кожата е 30 пъти по-високо от нормата. Учените констатирали, че натриевият хлорид кара Th2-клетките (вид Т-клетки) да произвеждат повишено количество протеини интерлевкин-4 и интерлевкин-13. В резултат се появяват кожни заболявания, включително атопичен дерматит.
Th2-клетките са субпопулация хелперни Т-клетки CD4+. Когато Т-клетка, която не е влязла в контакт с антиген, се активира от В-лимфоцити, се превръща в Th2-клетка и започва да произвежда голямо количество участващи във възпалителни реакции антитела и цитокини. В присъствието на големи концентрации на сол Т-клетки започват обратимо да се трансформират в Th2-клетки.