Храната с много фибри засилва имунната система и така предпазва от настинки и грип, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на австралийски учени.
Голямото количество фибри намалява също ефекта от астмата и алергиите върху белите дробове, като в същото време засилва устойчивостта на тялото към вируси.
Учените от университета Монаш са работили с мишки. Резултатите им показват, че когато храната на гризачите е с много фибри, те не се заразяват от грип. Фибрите освен това намаляват подуването на белите дробове и активират белите кръвни телца, които засилват имунитета.
Фибрите са полезни също за сърдечносъдовата система и намаляват риска от диабет и рак.
Най-добрите източници на фибри са пълнозърнестите храни, бобовите култури, патладжаните, брюкселското зеле, лененото семе, малините, сушените смокини, бадемите.