Сладките напитки и соковете увеличават риска от смърт при хората над 45 г.

Pixabay
share

Американски учени от университета "Емъри" в град Атланта предупреждават, че консумацията на сладки напитки и плодови сокове увеличава риска от смърт при хората над 45-годишна възраст, съобщава Юрикалърт, цитиран от БТА.

В изследванията са взели участие 183 души, подбрани сред 18 хиляди доброволци. Специалистите изключили онези лица, страдащи от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Било определено нивото на консумация на напитки и продукти с високо съдържание на захар. В това число влизали газирана вода, сокове, бонбони, сладки закуски и др. Показателите на участниците били проследени в продължение на шест години, а при смърт на доброволците се установявали причините.

Оказало се, че изпиването на около 1 литър сладки напитки на ден водело до два пъти по-чести случаи на исхемична болест на сърцето в сравнение с хората, изпиващи под 30 милилитра на ден. Другите сладкосъдържащи продукти не са увеличавали риска от преждевременна смърт.

Водещи новини

Още новини