Пълнозърнестият хляб не е полезен за хората със стомашно-чревни заболявания. В България те са милион и половина души.
На страдащите от гастрит и язва се препоръчва бял хляб. Това заяви доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, предаде Дарик.
Той подчерта, че здравословното хранене се определя индивидуално за всеки човек. По думите му сред основните проблеми на българите е малката консумация на мляко и прекалената употреба на сол. „България е на последно място по консумация на прясно мляко в ЕС. Недостатъчно се консумира и нашето кисело мляко. Имаме около 60-70 мл прясно мляко на глава от населението. В Дания и Холандия, където пият по литър-литър и половина на ден или в Щатите, това е много и вредно, но пък при нас е много малко“, каза доц. Ханджиев.
„Средностатистическият българин консумира два пъти и половина повече сол, отколкото е необходимо. Лошото нещо е, че той започва да соли, преди да вкуси ястието“, допълни още специалистът.