Проф. Донка Байкова: Започването на Великденския пост трябва да е постепенно

share

Започването на Великденския пост трябва да се случва постепенно, за да не се стресира организмът. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

По думите й след зимния сезон, когато традиционно сме приемали повече животински храни, е добре да се премине към детоксикиране на тялото.

„Постът започва с поетапно изключване на месото и млечните продукти от менюто ни. Сега, тази седмица, ще преминем към консумация на млечни продукти, ще оставим рибата в менюто си, както и яйцата. На Сирни Заговезни ще изключим и тези блажни храни - риба, яйца и млечни продукти. Ако имаме една добра здравна култура или се посъветваме от специалистите, ще знаем как да направим менюто си по-здравословно, стига да сме решили да спазим и духовния, и хранителен пост“, обясни диетологът.

Проф. Донка Байкова добави, че през периода на пости ядките са един добър заместител на животинските продукти и източник на протеини. Тя уточни, че захранването след приключването на 5-седмичния пост също трябва да бъде бавен и внимателен процес.

Водещи новини

Още новини