Как да направим Коледата ни приказна (аудио)

  • 14 декември 2016 12:08

  • 12856
  • 0
Как да направим Коледата ни приказна (аудио)
© Булфото (архив)

В навечерието на коледните празници и малко преди края на постите novini.bg потърси за съвет д-р Донка Байкова как да се храним и кои храни как да съчетаваме, за да прекараме наистина едни незабравими празници.

В края на коледния пост много от нас, които не сме имали възможност през целия период от 40 дни да спазваме християнския канон, със сигурност се каним да го направим през последната седмица с едно доста ограничително хранене на растителни храни и съвсем да избегнем животинските храни – мляко, млечни продукти, яйца, месо, риба.

В това няма нищо лошо:
Ако се намираме в един добър биотонус, ако здравният ни статус позволява, ако имунната ни система е на добро ниво, съвсем спокойно можем да минем към по-строг пост през последната седмица преди Бъдни вечер и Коледните празници. По този начин ще се почувстваме детоксикирани, освободени от разградни продукти на обмяната, от токсични субстанции, попаднали в организма ни от околната среда, ще се почувстваме с по-добър тонус, прилив на енергия и дори някои биохимични показатели ще ни се подобрят – холестерол, кръвна захар, кръвно налягане, пикочната киселина.

Когато минаваме от пост към едно празнично хранене:
Това ще ни се случи на Бъдни вечер още от 00.00 часа на първия коледен ден. Тогава вече ще имаме възможността да си хапнем от онези храни, от които сме се лишавали за по-дълъг или за по-кратък период по време на поста. Добре е да спазваме някои препоръки на специалистите, тъй като рискът да попаднем в един режим на свръх работа на храносмилателната ни система и да отключим риск от развитие на нежелан възпалителен процес на храносмилателния тракт, е много голям. Онези ензимни системи, които не са били отделяни от храносмилателните ни сокове дългове време, сега ще е необходимо да се появят и да ги изработи организмът ни.

Внимание:
И ако свръх натоварим храносмилателната система, може да имаме неудоволствието първите празнични дни да получим болков синдром в областта на стомаха, червата, коремната област. Има опасност и да се получи възпаление на панкреаса, на задстомашната жлеза, което е много драматично протичащо, често е с риск за живота, или на жлъчно-чернодробната система да направим някоя криза.
Не искам да мислим в последния момент за такива неблагоприятни ефекти, но обикновено те се наблюдават в медицинската ни практика и затова по-добре е при преминаване от пост към смесено ядене да подходим внимателно, в частност на всеки хранителен прием от първия празничен ден да включим по един хранителен продукт от групата на изключените в обратна последователност.

Последно изключихме млечните храни на Сирни Заговезни и сега е добре първо тях да включим. С тях организмът ни е свикнал да се справя още от дете. Примерно на закуска млечни храни, на обяд месо, на вечеря – рибата. Като подкрепителни междинни хранения за закуска – някой кулинарен шедьовър с яйчица и даже в рамките на един ден с едни умерени порции може да включим всички онези храни, които са отсъствали дълго време от менюто ни без организмът ни да бъде подложен на свръх натоварване.

По време на празника не трябва да мислим за диета или за ограничения.

Нека домакините с една висока здравна култура да подходят много деликатно, да сервират и да отсервират, да поднасят кулинарните шедьоври много деликатно и поетапно. Всичко подготвено с любов за членовете на семейството е хубаво да бъде поднесено в рамките на няколкото празнични дни, които следват след Бъдни вечер.
Християнската традиция повелява на самата Бъдни вечер да консумираме голям брой ястия – 7, 9, 11 вида различни ястия, макар и от растителен произход, постни. Това обаче отново може да доведе до едно свръх натоварване на храносмилателната система, макар и със растителни храни, тоест с онези, които 40 дни са присъствали в менюто ни.
Препоръката е да си хапнем, но умерено. Да не стои трапезата само и единствено пред погледа ни, защото човек усеща глад и с очите си. Затова може една малка масичка да бъде подредена с боб, ошаф, сърми, тикеник и други постни ястия и поетапно да се слагат на трапезата, за да не преяждаме.
 

Много важно е и да внимаваме с алкохолните напитките.
Не трябва по никакъв начин да се смесва алкохола. Обикновено консумираме ракия в тези дни и тя трябва да бъде в минимални количества, ако изобщо е предпочетена като елемент от празничната почерпка
Най – добре е да се пие вино в умерени количества и то да се разрежда с вода, с цитронада домашна – с лимон или портакал, с мента, подсладена с малко мед.

Последната препоръка е първият възможен ден след Коледните и преди Новогодишните празници да преминем към едно по-леко хранене, за да излъчим от тялото си разградните продукти, с които ще сме пренатоварили организма си.
По този начин ще свалим единия или двата килограма, които сме качили по време на гощавките.

Последвайте канала на

Десислава Станева
12856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини