Нова аномалия при бебетата – раждат се с четвърта артерия

Булфото/Архив
share

Аномалия в кръвоносната система на сърцето при бебетата все по-често регистрират докторите. Тя е свързана с появата на четвърта артерия. На медицински език се нарича Аберантна дясна артерия субклавия (ARSA) и представлява долълнителен четвърти съд от дъгата на аортата и в някои случаи може да доведе до дихателни проблеми.

Проблемът се среща при едва 2% от хората, като и у нас вече се установяват такива случаи при още неродени бебета. Наличието на ARSA се свръзва с някои хромозомните заболявания или т.нар. синдроми, в случая на Даун или Ди Джордж, затова лекарите бързат да направят допълнителни изследвания, за да се видят вероятностите бебето да е носител на някои от синдромите.

Бъдещата майка Валентина разказа пред Novini.bg, че докторката видяла четвъртата артерия на нейното бебе при 4D преглед. След това тя се консултира с ехокардиолог, за да се потвърди аномалията.

„Важното в случая беше да се види дали „допълнителната“ артерия не притиска останалите“, обясни Валентина.

За щастие при нейното бебе няма „данни за съдов пръстен“. След като изключват тази опасност, на бебето веднага е направен и пренатален тест, който не се поема от Здравната каса. При него се взема кръв от майката, която се изпраща за изследване в чужбина. Пренатестът отчита висок резултат на риск за наличие на синдромите. В случая с Валя изследването е направено в Женева, Швейцария. Докторите обяснили на младата жена, че при нейното бебе не е отчетено наличие на някои от генетичните заболявания.

Майките, при които се открие наличие на ARSA, трябва да запазят спокойствие, докато се направят всички необходими изследвания. Все още няма категорични данни за обвързаността на ARSA с някои от синдромите.

„Няма медицинско обяснение, но се свързва и с лошия начин на живот – мръсния въздух, замърсената вода, третираните с химия храни“, обясни още Валя.

Тя призовава майките да не се паникьосват, а да бъдат информирани за вероятностите. Редовните прегледи и задължителните консултации със специалистите за протичането на нормална бременност.

Водещи новини

Още новини