Нездравословната храна убива повече от цигарите

share

Нездравословна храна се е превърнала във водеща причина за влошаване на здравето, дори смърт, сочи проучване на Public Health England (PHE), публикувано в The Lancet.

Според анализите на великобританските учени 40 на сто от ресурсите в здравеопазването се използват за справяне с болести, причинени от потенциално предотвратими фактори в начина на живот, като например нездравословни хранителни навици, затлъстяване, алкохол и тютюнопушене.

Нездравословното хранене причинява 10,8% от смъртоносните заболявания. За сравнение болестите причинени от тютюнопушене са 10,7%.„Това е тревожен сигнал, но констатациите показват нужда от превантивна грижа", обясниха специалисти.

"Намаляването на нездравословна храна, застоялият начин на живот, цигари и алкохол може да направят Великобритания една от най-здравословните места за живеене в света, както и да спести на данъкоплатците милиарди за бъдещи разходи за здравеопазване", казат специалисти, пише "Стандарт".

Броят на смъртните случаи от болести, свързани с консумацията на алкохол, се покачва. Цифрите за Англия, които проследяват случаите от 1990 г. насам, показват, че 57 на сто са се увеличили смъртните случаи от рак на черния дроб и 42 на сто са скочили тези от цироза.

Статистиката показва, че най-честите причини за смърт на Острова са сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак на белия дроб. Учените подчертават влиянието на затлъстяването и влошеното здраве като цяло, което е най-големият рисков фактор за населението.е, че средната продължителност на живота в Англия се е увеличила с 5,4 години – от 75,9 на 81,3 години.

Водещи новини

Още новини