Бум на отровни миди се чака по морето до броени дни. В много от ресторантите дебне сериозна опасност.
Мидите, които не са извадени от специални ферми, може да докарат човек дори до опасност за живота в болница, алармират лекари.
Всяка година стотици минават през отделенията със сериозни оплаквания, като висока температура, диария, повръщане и стигат до обезводняване заради консумация на замърсени мекотели. Мидите са известни като тежка храна, както и като чистители на морето, които съдържат в себе си всевъзможни отпадъчни продукти, пише столичен всекидневник.
Когато се ловят рано сутрин в чистите води или край незамърсени вълноломи, рискът при поглъщането им дори сурови е минимален. Но масово още в началото на сезона е започнало гмуркането в изключително мръсни места, където се изливат фекални води от близките хотели и кръчми, както и други опасни за здравето елементи.
Съветът на медиците е не просто да се внимава в кои кръчми се ядат мекотелите, но и да се пита откъде са докарани.