За да подобрим имунната си защита, е необходимо да имаме защита срещу вирусите, да придобием клетъчен и хормонален имунитет. Това каза професор Донка Байкова пред БНТ.
Тя посочи, че през зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците.
„Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества”, съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.
Според Байкова, важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото, ядките. „За да преборите грипа трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб”, съветва тя.
Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобрява тонуса ни през студените дни. Според нея, тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.