Химикалите, с които обработват корите на цитрусовите плодове, предизвикват сълзене на очите и дразнят кожата. Някои от веществата дори проникват в самия плод, алармират експерти, цитирани от „Телеграф“.
„Например имазалил е вещество, което прониква в плода“, коментира Сергей Иванов, биолог от Института за биология на храните. Освен това химикалът е токсичен за гъбите и плесените. Неговото действие е консервиращо, като предпазва цитруса от разваляне. Химикалът е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите.
Цитрусите се третират с химикали, за да запазят свежестта и трайността си и да имат добър търговски вид. След третирането обаче за тези плодове има определен карантинен период, в който не бива да се консумират. Той е различен в зависимост от химикала, с който са обработени. Отговорността за спазването му е на производителите, обяснява Иванов.
От БАБХ уверяват, че химикалите, с които се използват за запазване свежестта на плодовете и са описани на етикета, са безвредни и са разрешени за употреба в ЕС.
За да се предпазим от проникване на химикали в организма плодовете трябва да се мият и да се белят. Освен това корите на лимоните и портокалите не трябва да се използват за приготвянето на сладкиши и др. ястия, тъй като са третирани.