-
04 декември 2015 17:38
- 4333
- 1
Трябва внимателно да избираме сушените плодове, които ще поднесем на празничната трапеза, тъй като голяма част от тях минават през химическа преработка. Това коментираха за „Новинар” експерти по храните.
Търговската практика в сушените плодове да се слагат консерванти цели удължаване срока им на годност, разказа проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
Тя заяви, че третирането им се осъществява и като превантивна мярка срещу образуването на плесени по повърхността на плода, които са токсични. Съответните Е-та обаче може да повлияят неблагоприятно на организма в случаите, когато похапваме повече от необходимото или пък при самото производство е надвишено разрешеното количество на прилаганите вещества.
Проблем при сушените плодове е и това, че продуктът се продава пакетиран. Това обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
"При процеса на пакетиране се образува влага, която спира концентрацията на въздух, а на самите сушени плодове им е нужно тъмно, проветриво място с умерена температура, за да се превърнат в годен за консумация продукт", каза той.
Специалистът препоръча, ако искаме да сложим лакомството на масата, да се уверим, че е закупено насипно, а най-добре – сушено в подходящи домашни условия.
При закупуване на сладкото лакомство препоръчително е да обръщаме внимание и на цвета. Ако той е прекалено ярък, то по-добре да се насочим към нещо не толкова лъскаво, тъй като има опасност плодовете да са боядисани.
„Яжте пресни плодове, а не сушени за най-сигурно”, такова мнение изрази д-р Иванов, като допълни, че внимателно трябва да оглеждаме продукта за наличие на плесени.
Предлаганите на пазара сушени плодове крият рискове за здравето по ред причини. Няма как да бъдем уверени, че пакетираният артикул е третиран правилно и съхраняван на подходящо място.
"Консумирайки несигурен продукт, можем да си докараме алергии, кожни обриви, реакции на дихателната система, а при подрастващите деца се наблюдава възбудимост на централната нервна система", заяви проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
Според нея често елиминираме мисълта за наличие на Е-та в продуктите и се доверяваме, че по магазините ни предлагат подходящо подбрани сушени плодове, чиято консумация няма да ни навреди.
Консервантите и добавките, които се използват при продукцията на сушени плодове, са предварително оценени за безопасност при производството на храни и са разрешени, увери проф. Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
Препоръката на експертите е много внимателно да измием сушения плод преди консумация, както и да хапваме стафиди в умерени количества.
Последвайте канала на
Свързани новини
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
Станислав Генчев говори преди мача с Локомотив (София)
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Пирин 0:0 Добруджа
България с тежко изпитание в Подгорица
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Депутатите отново не се разбраха за председател на НС, мъките продължават в сряда
22 ноември 202414:01
Борисов: Всички искате да ни натресете цялата отговорност, но без да участваме – тая игра не ми харесва!
22 ноември 202411:57
Радостин Василев: Явно задкулисието ще се опита да направи пробив през БСП
22 ноември 202414:05
Костадинов за изстреляната от Русия ракета: Предупреждаваме за това от много време насам, би трябвало всички да сме тежко притеснени
22 ноември 202414:07
Унгарски министър обяви: България влиза и в сухопътния Шенген през януари догодина
22 ноември 202413:53
Министър Илков: Имаме възможността да се поздравим с голямата крачка, която направихме за Шенген
22 ноември 202413:38
Премиерът Главчев: Служебният кабинет работи, за разлика от други институции
22 ноември 202414:27
Cape Town Etc: Ружа Игнатова е жива и живее в Кейптаун
22 ноември 202413:22
Атакува ни парагрип: Води до тежки усложнения като бронхиолит и пневмония
22 ноември 202413:55
2016.01.11 | 14:29